Omien vihannesten kasvattaminen on antoisaa puuhaa. Vihannesten esikasvattaminen edesauttaa onnistuneen sadon aikaansaamista. Varsinkin Suomen oloissa, jossa kasvatuskausi on lyhyt, esikasvattamisella varmistetaan, että sato ehtii varmasti kypsyä. Esikasvattaminen vaihtelee kasveittain – lyhyimmillään esikasvatukseen riittää pari viikkoa ja pisimmillään puhutaan jopa kuukausista. Varsinkin alussa kasvit ovat hyvin hauraita, joten niistä kannattaa pitää erinomaista huolta. Niin kuivuudesta kärsiminen kuin valon puutteesta kärsiminen voi helposti johtaa sadon epäonnistumiseen.
Aloita puhtaalta pöydättä
Vihannesten kasvattaminen alkaa aina siementen kylvämisesti. Siemenet kannattaa aina kylvää puhtaaseen multaan. Alussa on tärkeää, että siemenet saavat parhaan mahdollisen kasvualustan. Siementen oikeaoppiseen kylvämiseen kannattaa tutustua ajan kanssa, sillä ei ole yhdentekevää, miten siemenet multaan asetetaan. Isot siemenet laitetaan mullan alle, kun taas pienet siemenet jätetään mullan päälle, Siementen käyttötavat voi yleensä tarkastaa pussista.
Alussa työvaiheiden kanssa täytyy olla tarkkana, sillä väärin kylvetyt siemenet eivät välttämättä lähde ollenkaan itämään. Työvaiheita on useita. Alussa esimerkiksi mullan alle kylvetyt siemenet eivät tarvtse valoa, mutta itämisvaiheessa ruukut täytyy siirtää valoon – muuten vihannes ei lähde kunnolla kasvamaan. Ruukut kannattaa siirtää valoon heti, kun sieltä alkaa näkymään mitään vihreää. Oikeoppisesti tehtynä siemenet itävät, ja sitten voidaankin siirtyä taimien kasvattamiseen.
Taimien kasvattaminen
Kun siemenet ovat alkaneet itämään, olisi ne hyvä siirtää hieman viileämpään mutta kuitenkin valoisaan paikkaan. Taimet eivät saa lähteä kasvamaan liian nopeasti, sillä muutoin ei ole tiedossa hyvää satoa. Siksi esimerkiksi liian lämmin huoneilma ei sovellu taimien kasvattamiseen. Jopa keväällä ikkunapaikka, jossa paistaa suoraan aurinko, voi olla taimille liian kuuma. Siksi kannattaa valita asunnosta tai muusta tilasta viileä paikka – pimeään huoneeseen tai nurkkaan taimia ei kuitenkaan saa laittaa.
Tämän jälkeen alkaa varsinainen taimien kasvattaminen. Kun taimet ovat tarpeeksi isoja, ne koulitaan ja siirretään isompaan ruukkuun kasvamaan. Voi olla, että koulintaa ei tarvita ollenkaan, jos siemenet on alun perin kylvetty tarpeeksi isoihin ruukkuihin. Kun taimet on siirretty isompiin ruukkuihin alkaa hedelmällisen esikasvattamisen aika. Esikasvatusaika riippuu lopulta lajikkeesta, ja jotkin lajikkeet tarvitsevat jopa huomattavan pitkän ajan.