Ruokaa käsitellään ja prosessoidaan nykyisin monella tavalla. Joskus ajatellaan, että ruuan prosessoiminen on huono asia, mutta itse asiassa emme voisi ostaa tai syödä ruokaa siten miten nyt ruokaa kulutamme – ruuan, kuten hedelmien ja vihannesten, käsittelemisen kautta voimme syödä niitä monessa eri muodossa. Koska ammattilaiset tekevät sen oikein ja oikeilla työvälineillä, ei meidän tarvitse itse alkaa kuivattamaan hedelmiä tai säilömään suolattuja kurkkuja. Seuraavaksi katsotaan hieman tarkemmin, mistä ruuan prosessoimisessa on oikeastaan kysymys.
Miten ruokaa prosessoidaan
Nykyisin lähes kaikki ruoka, mitä syömme, on jollakin tavalla prosessoitua. Itse asiassa ruuan prosessoiminen tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sen valmistamista. Kukaan ei varmasti lähtisi syömään maasta raakaa perunaa, mutta jostain syystä emme miellä kypsää perunaa prosessoiduksi ruuaksi. Se kuitenkin tarkoittaa, että peruna on jollakin tapaa prosessoitu sen alkuperäisestä muodosta. Ruuan prosessoiminen voi tarkoittaa myös kasvisten pilkkomista tai pullan leipomista. Eri valmistustavoilla voidaan vaikuttaa ruuan terveellisyyteen, mutta prosessoiminen ei automaattisesti tarkoita, että ruoka olisi epäterveellistä.
Nykyisin ruokaa prosessoidaan laajassa mittakaavassa ammattilaisten voimin. Tämä tarkoittaa sitä, ettei tavallisten ihmisten tarvitse valmistaa ainakaan kaikkea ruokaa alusta loppuu saakka joka päivä. Ruokaa myydään kokonaan valmistettuna, puolivalmiina tai ainoastaan esimerkiksi pilkottuna. Jokainen prosessointivaihe helpottaa ruuan käyttöönottoa ja säästää työvaiheissa jopa huomattavasti aikaa. Ruuasta voidaan prosessoida myös alkuperäistä muotoa terveellisempää. Esimerkiksi fermentoitu ruoka on monen tutkimuksen mukaan hyvin terveellistä, ja vain harva jaksaa enää valmistaa omaa hapankaalia. Valmis tuote on helppo ostaa kaupasta ja nauttia terveellisiä elintarvikkeita sen sijaan, että syötäisiin vaikkapa raakaa kaalia.
Ammattilaisen välinein
Ammattilaisten välineillä on helppo valmistaa, pilkkoa ja säilöä isoja määriä ruokaa. Elintarviketuotannolla on käytössään ammattimaiset työvälineet, jotka hoitavat joskus ruuan prosessoimisen jopa kokonaan. Toisinaan osan hommista hoitaa kone ja osan ihminen.
Koneet pilkkovat, kypsentävät ja valmistavat ruokaa paremmin säilyvään muotoon. Varsinkin arjessa valmiiksi pilkotti tai ainakin osin valmistettu ruoka on pelastus, ja viikonloppuna voi sitten rauhassa pilkkoa ruokaa niin paljon kuin sielu sietää. Sillä aikaa ammattilaisten koneet pysyvät käynnissä oli kyseessä sitten iso kattila tai teollinen kuorinta.